IJshockey

Wat is ijshockey?

IJshockey is een razendsnelle teamsport en wordt gespeeld op een ijsbaan. Het doel van elk team is om doelpunten te scoren door de puck in het doel van de tegenstander te spelen met behulp van een hockeystick.

Een puck is een rubber schijf van 2,54 cm dik, een diameter van 7,62 cm en een gewicht van 156 tot 170 g. De puck wordt op grote snelheid rondgespeeld en is zeker in het begin moeilijk te volgen.

Een team bestaat uit 5 spelers en een goalie, die gelijktijdig op het ijs staan. Er zijn drie posities: aanvallers (right wing, center en left wing), verdedigers (right en left defence) en keeper (goalie). De goalie mag altijd vervangen worden door een speler om zo met een 6-5 situatie overwicht te creƫren. Er wordt continue gewisseld vanwege het hoge tempo waarmee gespeeld wordt.

De speeltijd bedraagt 3 x 20 minuten (= zuivere speeltijd, bij elke onderbreking wordt de klok stopgezet). Bij elke spelonderbreking wordt het spel hervat met een face-off. Hierbij wordt de puck door een linesmen op de face-off stip (zie “de ijsbaan”) gegooid en proberen beide teams de puck te bemachtigen.

De arbitrage speelt een grote rol. Zij zijn herkenbaar aan de zwart/wit gestreepte kleiding. De hoofdscheidsrechter draagt een rode band op de arm en wordt bijgestaan door 2 linesmen.

IJshockey is een contactsport met soms gevaarlijke checks. Het is dan ook verplicht voor de spelers en doelverdedigers om gepaste bescherming te dragen om blessures te voorkomen.

Wedstrijden

In Belgiƫ behoort ijshockey tot de RBIHF (Koninklijke Belgische IJshockey FederatieƠ. De RBIHF organiseert een Belgisch kampioenschap en de Beker van Belgiƫ. Verder neemt het deel aan het Belgisch-Nederlands kampioenschap (Beneleague) en het IRC interregionaal kampioenschap tussen Belgen, Duitsers en Nederlanders.

De IIHF (International IceHockey Federation) organiseert jaarlijks wereldkampioenschappen voor zowel dames- als herenijshockey en dit voor verschillende leeftijdscategorieƫn.

Tot slot vinden om de vier jaar de Olympische Spelen plaats waar een dames- en herentoernooi wordt georganiseerd.

De ijsbaan

De ijsbaan is een rechthoek van minimaal 26 m x 56 m en maximaal 30 m x 60 m met afgeronde hoeken. De ijsbaan is omgeven door een ballustrade met daarboven glasafschermingen of netten.

De ijsbaan is verdeeld in 3 zones:

 • Verdedigingsvak: Het deel van het ijsoppervlak waarin zich het doel bevindt van het team dat dit doel verdedigt, wordt het verdedigingsvak genoemd.
 • Neutrale vak: Het gebied tussen de twee blauwe lijnen, is de neutrale zone.
 • Aanvalsvak: Het gebied dat het verst verwijderd is van het te verdedigen doel, wordt het aanvalsvak genoemd.

Een ijsbaan heeft 6 face-off stippen (zie rode stippen op de tekening).

Overtredingen

De meest voorkomende overtredingen bij ijshockey:

 • Offside: wanneer een speler van het aanvallende team in het aanvalsvak aanwezig is wanneer de puck daarin gespeeld wordt, volgt een face-off in het neutrale vak.
 • Icing: wanneer de puck vanuit het verdedigingsvak over de achterlijn van de tegenpartij wordt gespeeld, volgt een face-off in het verdedigingvak van het team dat de puck heeft gespeeld.
 • Tripping: wanneer een speler een tegenspeler laat struikelen.
 • Holding: wanneer een speler een tegenstander vasthoudt.
 • Elbowing: wanneer een speler een elleboogstoot geeft aan een tegenspeler.
 • Boarding: wanneer een speler een tegenspelers opzettelijk (onnodig) hardhandig tegen de boarding duwt.
 • Slashing: wanneer een speler een tegenspeler met zijn stick slaat.
 • Hooking: wanneer een speler een tegenspeler probeert af te remmen met behulp van zijn stick (haken).
 • Cross checking: wanneer een speler met zijn stick in beide handen een tegenspeler een body check geeft.
 • Interference: wanneer een speler een tegenspeler waar de puck naartoe wordt gespeeld tegenhoudt voordat de puck bij die speler is.
 • Charging: wanneer een speler een paar stappen of een sprong maakt voordat hij een tegenspeler een body check geeft.
 • Roughing: wanneer een speler een tegenspeler te hard te lijf gaat.
 • High sticking: wanneer een speler zijn stick boven de schouders heeft en van daaruit een gevaarlijke situatie ontstaat.
 • Fighting: wanneer in een wedstrijd een vechtpartij ontstaat waarbij meerdere klappen worden uitgedeeld.

Penalty (tijdstraf)

De meeste overtredingen worden bestraft met een 2 minuten op de strafbank, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Er volgt een tijdstraf van 5 minuten als een overtreding wordt gemaakt die tot doel had de tegenstander te blesseren.