Gids ijshockeysticks

Geloof het of niet, er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een hockeystick. Het gebruik van de juiste hockeystick kan een enorm verschil maken in je spel, omdat het schieten, het hanteren van de stick en de algehele controle over je spel veel gemakkelijker kan maken. Gebruik deze gids om de beste hockeystick te vinden die bij jou en je speelstijl past.

De juiste hockeystick kiezen

Voordat je de juiste hockeystick kunt kiezen, is het belangrijk dat je weet welke sticks er allemaal zijn. Je moet ook weten hoe je de beste kunt kiezen voor jouw maat, bouw en speelstijl. Sticks zijn een uniek stuk uitrusting omdat een speler uiteindelijk de verkeerde stijl en maat stick kan gebruiken, letterlijk jarenlang, zonder het zelfs maar te weten. Sommige aspecten van sticks zijn afhankelijk van de voorkeur van de speler, maar er zijn ook fundamentele richtlijnen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je de beste stick hebt voor prestaties op het ijs.

Hockeysticks kunnen worden onderverdeeld in drie subcategorieën:

 • Composite sticks
 • Houten sticks
 • Tweedelige as- en bladcombinaties (schaft en blad)

 

Soorten hockeysticks

Composite hockeysticks

Composite sticks zijn wat de meeste NHL-spelers tegenwoordig gebruiken. Meestal gemaakt van geweven koolstofvezel en glasvezelmelanges, ze zijn ongelooflijk licht van gewicht, waardoor ze een consistente, goed presterende stick zijn.

PROS: Composite sticks zijn er in een breed scala van prijsklassen met verschillende mate van prestaties en functies naarmate hun prijs hoger wordt.

CONS: Simpel gezegd, het grootste nadeel van een composietstick is het gebrek aan duurzaamheid. Hoewel sommige sticks beter gebouwd zijn om de duurzaamheid te vergroten, verbleken ze nog steeds in vergelijking met hoe lang een houten stick meegaat.

Houten hockeysticks

Houten sticks worden tegenwoordig grotendeels als “old school” beschouwd, vooral vanwege de technologische vooruitgang in de hockeyindustrie – maar ze zijn er nog steeds en zijn eigenlijk een geweldige keuze voor bepaalde spelersstijlen.

Voordelen: Hoewel het waar is dat houten sticks in de wereld van de NHL vrijwel overbodig zijn geworden, zijn ze nog steeds springlevend voor veel spelers die ermee zijn opgegroeid. Ze staan ​​bekend om hun “gevoel” van de puck, hun lange levensduur en hun zeer lage prijs.

Nadelen: Een groot nadeel van de houten stick is echter het hoge gewicht. Een houten stick kan 2 tot 3 keer meer wegen dan sommige van de samengestelde sticks die er tegenwoordig zijn. Een ander punt van zorg zijn de prestaties, die in de loop van de tijd inconsistent kunnen worden. Hoe meer een houten stick wordt gebruikt, hoe meer de prestatie zal afnemen.

Tweedelige hockeysticks

Als je de tweedelige route kiest, betekent dit dat je twee afzonderlijke items moet kopen: een blad en een shaft.

Wat betreft de materialen die zijn gebruikt om ze te maken, is de shaft op een tweedelige stock net als op hun tegenhangers uit één stuk. Assen zijn gemaakt met een mix van koolstofvezel en glasvezel, wat resulteert in nog een ander lichtgewicht product. Wat betreft uw blad selectie, u hebt de keuze uit een composiet- of houten bladen.

Voordelen: Er zijn twee grote voordelen aan een tweedelige stick. De eerste is de uitstekende geleverde prestatie (hoewel nog steeds niet zo goed als een stick uit één stuk). De tweede is de mogelijke kostenbesparing.

Bij een tweedelig stick, als je het blad breekt, trek je het gewoon uit de shaft en vervang je het door een nieuw blad. Hetzelfde concept geldt voor een gebroken shaft. Op deze manier geef je maar een klein bedrag uit om een ​​kapot stuk te vervangen, in plaats van een hele nieuwe stick te moeten kopen.

Nadelen: Tweedelige sticks kunnen (en zullen over het algemeen) in de loop van de tijd en urenlang spelen losraken.

PRO TIP: Een ding om op te merken is dat shafts worden geleverd met verschillende taps toelopende delen:

 • taps toelopend
 • Standaard

Zorg er bij het kopen van een van beide soorten shafts voor dat het blad dat u koopt van hetzelfde type is, anders zullen ze niet samen passen.

Welk type stick is geschikt voor u?

Veel aspecten spelen een rol bij het vinden van de juiste stick – het is meer dan alleen de juiste maat en pasvorm. Het is duidelijk dat er voor- en nadelen zijn aan elke beschikbare stick – je hoeft alleen maar te beslissen welke het beste is voor jouw speelstijl en voor de prijs die je wilt. Het gewicht, de lengte, de speelstijl en zelfs de positie van een speler kunnen allemaal factoren zijn.

Linkshandige of rechtshandige hockeystick?

Voor beginnende skaters is het misschien wat moeilijker om te beslissen welke stick je nodig hebt dan je in eerste instantie zou denken. Als je al weet op welke manier je schiet.

Als u het echter niet weet, is de eenvoudigste manier om erachter te komen, door een stok of bal op te pakken. Op welke manier gooi jij van nature? Het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt. Als je twijfelt, kies dan voor de optie die voor jou het meest comfortabel en natuurlijk aanvoelt.

Bepalen of je een linkshandige of rechtshandige hockeystick nodig hebt bij het kopen van een nieuwe kan verwarrend zijn. De linker- of rechterhandaanduiding komt van welke hand het dichtst bij het blad van de stick is. Als uw linkerhand bijvoorbeeld de laagste is wanneer u de stick comfortabel vasthoudt, betekent dit dat u een linkshandige speler bent. Omgekeerd, als je rechterhand lager is, wil je een rechtshandige stick. Het belangrijkste om op te focussen is hoe comfortabel of natuurlijk een stick in de handen voelt. Probeer stickhandling met een puck of tennisbal en kijk welke handen natuurlijker aanvoelen. *Opmerking: je dominante schrijvende hand bepaalt niet altijd de handigheid van de hockeystick.

Het klinkt misschien verwarrend, maar het is logisch als je nadenkt over het aspect controle. Als je rechterhand de bovenkant van de stick bestuurt, bedenk dan hoeveel gemakkelijker het zou zijn om de rest van de stick vast te houden en te besturen. En vice versa als je een dominante lefty bent. Je stick kunnen beheersen is natuurlijk ongelooflijk belangrijk als je op het ijs staat. En dit is de simpele reden waarom we zoveel professionele spelers met links zien schieten – want ongeveer 90% van de wereldbevolking domineert rechtshandigen!

Vermeldenswaard is nogmaals dat spelen met een links- of rechtshandige stick in de eerste plaats gebaseerd is op comfort. Als je een dominante rechtshandige persoon bent en je voelt je beter als je een rechtshandige stick vasthoudt, ga dan met die stick en probeer het eens. Er is geen goed of fout bij het bepalen hoe te schieten. Voor de meeste spelers zal het natuurlijk aanvoelen als ze de stick vasthouden, en dan weten ze het…dus probeer beide uit en kijk welke het meest comfortabel is.

Lengte hockeystick

Je speelt niet op je best als je niet de juiste lengte stick hebt. En hoewel het enigszins afhangt van de positie waarop je speelt, is het eigenlijk heel eenvoudig om te bepalen hoe lang je stick moet zijn. Ga staan ​​met je schaatsen aan en houd je stick voor je. Je stick moet ergens tussen de 2.5 en 5 cm onder of boven je kin zijn. Houd er rekening mee dat kortere sticks geweldig kunnen zijn voor het hanteren van de puck, maar mogelijk geen krachtig schot hebben. Lange sticks geven je bereik en kunnen je zelfs helpen om met minimale inspanning een indrukwekkende slapshot te maken.

 

Lengtetabel hockeystick

Leeftijdsgroep Lengte Sticklengte:
Jeugd (3-5) 91 – 119 cm 38″ – 44″
Jeugd (6-8) 119 – 142 cm 45″ – 49″
Junioren (7-13) 142 – 155 cm 50″ – 54″
Halfgevorderd (11-14) 155 – 164.5 cm 55″ – 58″
Halfgevorderd (12-14) 164.5 – 177 cm 55″ – 58″
Senioren (14+) 177 – 178 cm 57″ – 61″
Senioren (14+) 170 – 186 cm 58 – 62″
Senioren (14+) 155 – 195 cm 60″ – 63″
Senioren (14+) 186+ cm 60″ – 63″

Hockeystick Flex

Stick flex meet hoe flexibel of stijf een stick is wanneer er kracht wordt uitgeoefend. Aangezien de flex-classificatie aangeeft hoeveel kilo kracht er nodig is om de stick 2,5 cm te buigen, moet je weten dat sommige sticks aanzienlijk gemakkelijker te buigen zijn dan andere.

Een goede stickflex kan de algehele slagsnelheid verhogen, omdat flex heeft wat je kunt zien als een katapulteffect. Er is geen “goed of fout” flex – het varieert tussen spelers. dus je zult verschillende opties willen uitproberen. Hoe hoger het flexgetal, hoe stijver of minder buiging een stick zal hebben. Omgekeerd, hoe kleiner het flex-nummer, hoe meer buiging en zachter een stick zal zijn.

Weet je niet waar je moet beginnen? Het gebruik van een maattabel is een goed idee.

Hockeystick Flex-kaart

Leeftijdsgroep Flex
Senior 75 – 120
Tussenliggend 55 – 70
Junior 40 – 50
Jeugd 20 – 35

Hockeysticklengte en flex maattabel

Er zijn veel dingen waar u op moet letten bij het bepalen van uw sticklengte en flex. Je lengte, gewicht en leeftijd kunnen je allemaal helpen bij het kiezen van de beste stick

Leeftijdsgroep Lengte Gewicht speler Aanbevolen Shaft Flex Sticklengte:
Jeugd (3-5) 91 – 95 27-29.5 kg. 20/35 Flex 38″ – 44″
Jeugd (6-8) 95 – 146 22.6 – 36 kg 40/45 Flex 45″ – 49″
Junioren (7-13) 134 – 155 32 – 50 kg 50/55 Flex 50″ – 54″
Halfgevorderd (11-14) 125 – 164.6 43 – 56 kg 60 Flex 55″ – 58″
Halfgevorderd (12-14) 158.5 – 177 45 – 63.5 kg 65/70 Flex 55″ – 58″
Senioren (14+) 154 – 156 57 – 79 kg 75/80Fflex 57″ – 61″
Senioren (14+) 174 – 186 68 – 90 kg 85/90/95 Flex 58 – 62″
Senioren (14+) 155.5 – 195 82 – 107 kg 100/105 Flex 60″ – 63″
Senioren (14+) +195 +107 kg 110/115 Flex (X-Stijve Flex) 60″ – 63″

 

De afmetingen van de shaft en de totale hoogte van de stick worden met elke maat langer en groter. Jeugdsticks zijn de kortste en dunste, en seniorenstokken zijn de langste en dikste.

Een bladpatroon/curve kiezen

Wat voor Curve patroon vind je leuk? Toe,Middlel, Heel? Ben jij het type dat korte bochten pakt? Of wil je absolute raketten vanaf de point (blauwe lijn) afvuren? Als hockey nieuw voor je is, klinkt dit misschien als wartaal. Tegenwoordig zijn Curves verkrijgbaar in zoveel verschillende vormen en maten, dat het voor beginnende spelers overweldigend kan zijn om alles te begrijpen.

Laten we beginnen met wat een bladcurve maakt. Curven worden gevormd en gedifferentieerd door drie factoren:

 • Curve type
 • Curve diepte
 • Gezichtshoek

Soorten bladpatronen

Bladpatronen komen over het algemeen voor tussen de 6 en 10 verschillende stijlen voor elke fabrikant. Hoewel ze anders worden genoemd, hebben verschillende merken vaak zeer vergelijkbare (zo niet volledig identieke) patronen. Dat gezegd hebbende, is het ook waar dat veel merken patronen hebben die uniek zijn. Het is de tijd en moeite waard om met verschillende bladpatronen te experimenteren – Misschien doordat uw aannames of pasen veel nauwkeuriger worden, of doordat uw puckhandeling plotseling verbetert.

Toe-curve

Bij een Toe-curve bevindt de meeste curve zich in het voorsteste 1/3 deel van het blad.

Middle-curve

Zoals je misschien denkt, heeft het Middle-curve-blad een prominente curve in het midden van het blad.

Heel-curve

Bij een Heel-curve is de curve het duidelijkst in het achtersteste 1/3 deel van het blad.

Curve diepte

Curve diepte heeft betrekking op de diepte of ondiepheid van de graad van het Curve type. Er zijn drie diepten voor elk van de drie curve typen:

 • Diep
 • Gematigd
 • Licht

De diepe diepte creëert een grotere “pocket” waar de puck kan zitten, en de kleinere diepte heeft een vloeiendere, geleidelijke curve zonder een agressieve hoek.

Curve Openheid

Curve-openheid verwijst naar de gezichtshoek van het blad. De gezichtshoek heeft drie soorten: gesloten, licht en open. Als je recht naar beneden naar het gesloten blad kijkt, kun je het gezicht of de voorkant van het blad zien. Maar als je recht naar beneden kijkt naar het open blad, kun je zien hoe de voorkant veel beter zichtbaar is, bijna alsof het blad is gedraaid.

“Lie” van hockeysticks bepalen

De “Lie” van een hockeystick is hoe het blad in een hoek staat ten opzichte van de shaft van de stick. Tijdens het spelen is het belangrijk dat de onderkant van het blad plat op het oppervlak ligt in verhouding tot je lengte en schaatsstijl.

 • Een hogere “Lie” is geweldig voor langere spelers of spelers die meer rechtop schaatsen.
 • Een lage“Lie”  is perfect voor kortere spelers of spelers die laag en naar voren schaatsen.

De meeste patronen hebben een vooraf bepaalde “Lie”, maar hoe weet je welke “Lie”  het beste voor jou is? Meestal kan jou lengte met je schaatsen aan, helpen om dit te bepalen. Houd er rekening mee dat sommige patronen meerdere “Lie” opties bieden.

TIP VOOR EXPERTS : De gemakkelijkste manier om te bepalen of de stick die je gebruikt geschikt is, is door de slijtage van de tape op je blad te bekijken.

 • Als de tape dichter bij de hiel van het blad slijt, moet u overwegen een “Lie” te gebruiken die meer rechtop of hoger is.
 • Als de tape dichter bij de teen van het blad slijt, kunt u overwegen een plattere of lagere “Lie” te gebruiken.

Kickpoint van hockeystick.

De kickpoin van een hockeystick is een enorm verkoopargument voor composietsticks. Kickpoint wordt het meest geassocieerd met flex en de speelstijl die je hebt.

De kickpoin van een stick kan worden gedefinieerd als het gebied waar de stick het meest zal buigen. Er zijn drie soorten en elk is geschikt voor een ander type speler. De verschillende zijn: low-kick, midd-kick en custom kick.

Een low-kick is gemaakt voor de speler die een snelle release heeft. Voornamelijk voor snelle polsschoten en snapshots, comprimeert en laadt deze kick in het taps toelopende gebied van de stick. Het is bedoeld om de puck zo snel mogelijk naar het net te krijgen.

Mid-kick points zijn gemaakt voor de power player, het type shooter dat graag harde slap shots en volledig geladen pols shots schiet. Dit type stick comprimeert en buigt meestal in het midden van de schacht. Het biedt krachtige aannames voor spelers die van grotere afstand schieten.

Een custom kickpunt is het laatste type. Niet alle merken bieden dit aan. Een aangepast kickpunt is ontworpen om te buigen waar je je onderste hand ook plaatst. Op maat gemaakte kickpoint-sticks zijn geweldig om een ​​stick die volledig wordt geladen te optimaliseren en krachtige schoten te geven vanaf elke locatie op de ijsbaan.

Afwerking hockeystickas

De meeste sticks hebben twee verschillende afwerkingen voor de schacht, ofwel grip ofwel non-grip. Het doel van het toevoegen van een gripcoating aan de schacht is om de hoeveelheid controle die een speler met zijn onderste hand over de stick heeft, te optimaliseren.

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je onderste hand op een gegeven moment op en neer kan bewegen terwijl je de stick hanteert. Met een non-grip afwerking is het moeiteloos glijden van uw handen over de schacht. Maar het nadeel van geen grip hebben, is dat als je de stick niet strak genoeg hebt tijdens het schieten, je hand kan wegglijden en de hoeveelheid kracht die door je schot wordt gegenereerd, vermindert.

Het tegenovergestelde geldt voor een stick met grip – de gripcoating kan te plakkerig zijn, waardoor je uiteindelijk niet meer in staat bent om je handen op en neer te schuiven over de shaft. Het voordeel is echter de extra grip die je krijgt als je gaat schieten, wat in wezen je onderste hand op zijn plaats vergrendelt en efficiënt volledige kracht genereert voor je opnamen.

Elke fabrikant heeft zijn eigen type grip en non-grip afwerkingen die verschillen van andere merken. Nogmaals, het komt echt neer op voorkeur. Dus als je op zoek gaat naar je volgende stick, zorg er dan voor dat je de afwerkingen bekijkt en begrijpt hoe elke je spel ten goede kan komen (of hinderen).

Bepaal uw prijsklasse

Een goede manier om uw prijs te bepalen, is door uit te zoeken hoeveel u aan een stick wilt uitgeven. Elk merk heeft een veelvoud aan prijspunten en net als elk ander product vindt u een assortiment in kwaliteit naarmate de prijs hoger wordt. Door vooraf een geschatte prijs te bepalen die u bereid bent te besteden, kunt u uw keuzes beperken tot een eenvoudigere beslissing op basis van een kleinere selectie.