Je hockeyschaatsen
Hockeyschaatsen zijn misschien wel een van de belangrijkste uitrustingen die elke hockeyspeler nodig heeft. Met de juiste maat, stijl en pasvorm van je skate kun je je snelheid, nauwkeurigheid en slagen verbeteren – en als je de kunst van het skaten onder de knie hebt, kun je een van de meest dominante krachten op het ijs zijn.
Om je te helpen je reis naar een uitzonderlijke skater en algeheel zeer bekwame hockeyspeler te beginnen, moet je beginnen met de juiste skates en de juiste pasvorm. Klik hieronder op de titels om meer te leren over hockeyschaatsen.
- Maatvoering hockeyschaatsen
- Hockeyschaats teen ruimte
- Goed passende schaatsen
- Je pasvorm vinden
- Hockeyschaats breedte
- Anatomie van een hockeyschaats
- Word comfortabel met je binnenzool
- Veelgestelde vragen
We zien het de hele tijd – spelers die de verkeerde maat skates dragen. En voor nieuwe skaters die net met het spel beginnen, kunnen skates die niet goed passen, resulteren in een ontmoedigende ervaring waardoor ze zich onbekwaam voelen of alsof ze nooit goed zullen zijn in het spel. Maar een belangrijke reden waarom schaatsen vaak zo moeilijk is voor beginners, is simpelweg de maat van hun skates – en meestal is de boosdoener een skate die te groot is.
Maattabel
Een goed passende skate zal namelijk ongeveer 1 tot 1,5 maat kleiner zijn dan je schoenmaat. De meeste fabrikanten gebruiken deze maatformule. Hoewel dit de algemene regel is, is het belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle skates dezelfde maat hebben. Normaal gesproken, als je een herenschoenmaat draagt: 45, moet je skates proberen in een maat: 44 of 44.5.
Als dit de eerste keer is dat je schaatsen koopt, of als je niet zeker weet welke maat je hebt in een bepaald merk, is het een goed begin om te verwijzen naar een maattabel.
Opmerking: als je een maat voor een kind kiest, is het gebruikelijk om een groter paar schaatsen te kopen waar ze in kunnen groeien. Als je echter van plan bent om groter te gaan, is het aan te raden om slechts een halve maat groter te nemen voor die extra ruimte – een te grote maat zal erg oncomfortabel zijn en kan leiden tot blaarvorming en voortijdig kapot gaan van de schaatsschoen.
Als je je voet in de schaats zet, mogen je tenen de neus nauwelijks raken zonder dat de schaatsen zijn geregen. In eerste instantie lijkt dit misschien alsof de schaats te klein is, maar onthoud dat wanneer u uw schaatsen volledig vastmaakt en opstaat, uw hiel verder naar achteren in de hielzak komt te zitten, waardoor uw tenen net genoeg naar achteren bewegen zodat ze niet langer de binnenkant van de neus raken. Het resultaat? Een perfecte pasvorm!
Naast het merk, de stijl of het uiterlijk, is het allerbelangrijkste bij het kiezen van skates DE PASVORM! Je skates moeten goed passen om optimaal te kunnen schaatsen. Maar wat maakt een skate precies goed? Er zijn twee dingen waar je naar moet kijken als het gaat om de pasvorm van de skate: maat en schoenconstructie.
Maat
De reden waarom spelers zo vaak de verkeerde maat schaatsen hebben, is meestal te wijten aan het feit dat ze een kleinere schaats moeten kopen dan hun schoenmaat, wat contra-intuïtief lijkt. Maar onthoud dat de juiste maat skate betekent dat je comfortabel en veilig op het ijs zult staan, wat uiteindelijk je schaatsprestaties verbetert – dus blijf bij ons terwijl we je proberen te overtuigen dat ja, je zou een kleinere skate moeten kopen dan je schoenmaat.
Te groot: Als je schaatsen te groot zijn, beweegt je voet naar binnen en kun je niet zo snel schaatsen. Je zult waarschijnlijk ook in een skate zitten die niet erg comfortabel is, en de kans op blaarvorming en de kans op blessures worden beide enorm vergroot met skates die te groot zijn.
Te klein: Als uw schaatsen te klein zijn, zullen uw voeten verkrampen en zal de schaats erg strak en oncomfortabel zitten, wat uw vermogen om snel en precies te schaatsen beïnvloedt.
Laarsconstructie
De constructie van de laars is om een aantal redenen belangrijk bij het kiezen van je skates. Skatefabrikanten bieden veel verschillende stijlen skates die geschikt zijn voor vrijwel alle voetvormen. Tegenwoordig maken merken skates die diep en breed zijn in de ene stijl, met een variatie die smal is, met minder volume in een andere stijl. Sommige merken hebben zelfs variaties daartussen – dus met een beetje tijd (en misschien een paar verschillende merken en modellen proberen), kun je de beste skate vinden, met de perfecte pasvorm, voor je voet.
Pro Tip: als je voet breed is, wil je een skatemodel vinden dat specifiek is voor brede voeten. En probeer de drang te weerstaan om gewoon te dragen wat je favoriete speler draagt of onderschrijft, tenzij dat toevallig de juiste stijl voor je voet is!
Het vinden van een skate die je voet op drie verschillende gebieden kan herbergen, is de sleutel. Kijk naar:
- de breedte van de voorvoet
- de diepte van de hiel
- het volume van je totale voet – Let op: het volume gaat niet over de maat van de skate, maar meer over de afmetingen van de schoen. Fabrikanten bieden zoveel verschillende stijlen aan, dat het over het algemeen het beste is om eerst erachter te komen welk type voet je hebt, en dan te kijken welke skates bij je voetprofiel passen.
Het vinden van een skate die je voet op drie verschillende gebieden kan herbergen, is de sleutel. Kijk naar:
- de breedte van de voorvoet
- de diepte van de hiel
- het volume van je totale voet – Let op: het volume gaat niet over de maat van de skate, maar meer over de afmetingen van de schoen. Fabrikanten bieden zoveel verschillende stijlen aan, dat het over het algemeen het beste is om eerst erachter te komen welk type voet je hebt, en dan te kijken welke skates bij je voetprofiel passen.
Als je eenmaal hebt bepaald welke maat skate je nodig hebt, moet je ook weten wat je breedteverhouding is. Breedteverhouding vertelt je hoe breed en wat de diepte van je voet is. Je vindt je breedteverhouding door de lengte van je voet te delen door de breedte. Dit geeft je een goed idee van hoe breed je voet is in vergelijking met hoe lang hij in werkelijkheid is.
Een algemeen idee van hoe de breedteverhouding zich verhoudt tot de schaatsmaat, volgt:
Traditioneel – breedteverhouding van minder dan 2,5
- Voorvoet: breed
- Hiel: diep
- Volume: hoog
Gevormd – breedteverhouding tussen 2,5 – 3,0
- Voorvoet: standaard
- Hiel: standaard
- Volume: gemiddeld
Tapered – breedteverhouding groter dan 3,0
- Voorvoet: small of licht small
- Hiel: ondiep/small
- Volume: laag
Voorvoet
Als je een skate hebt die geschikt is voor de breedte van je voorvoet, weet je zeker dat je een skate koopt die comfortabel is. De voorvoet moet goed aansluiten, maar niet te strak. Als je van nature brede voeten hebt, heb je waarschijnlijk een traditionele skate nodig, die een bredere voorvoet heeft. Breedteverhouding werkt het tegenovergestelde in termen van voorvoet – hoe kleiner je verhouding, hoe breder je voorvoet.
Hiel
De hak van een hockeyschaats staat in verhouding tot de diepte van dat deel van de schaatsschoen. Diep, standaard en smal zijn hielopties. De hiel houdt de achterkant van je voet op zijn plaats in de laars, dus je wilt er zeker van zijn dat je hiel in de laars “opgesloten” zit. Je hiel mag helemaal niet wegglijden, dus zorg ervoor dat je modellen probeert die zijn ontworpen voor jouw specifieke hieltype.
Volume
Als het over hockeyschaatsen gaat, heeft volume eigenlijk niets te maken met de maat van de schaats, maar eerder met de afmetingen van de schoen. Een bredere voet heeft een skate met een hoog volume nodig, terwijl als je smallere voeten hebt, je moet zoeken naar een skate met een laag volume.
Als je van nature brede voet hebt, moet je een skate proberen met een traditionele pasvorm. Je wilt geen laars passen die is gemaakt voor een dunne, taps toelopende voet als je grotere en bredere voeten hebt.
Nu je een idee hebt van de maat en pasvorm die je nodig hebt voor je specifieke voeten, wil je een skate kiezen op basis van stijfheid, belangrijke kenmerken en kosten. Met zo’n grote verscheidenheid aan skate-opties in pasvorm en materiaal, is het belangrijk om de anatomie van een hockeyschaats te kennen. Op deze manier kunt u elke specificatie in skatemodellen identificeren en onderscheiden. Zelfs als je van plan bent de nieuwste top-of-the-line skate op de markt te kopen, is die skate misschien niet de beste keuze voor jou. Laten we eens kijken naar de componenten waaruit een skate bestaat.
Onderdelen voor hockeyschaatsen
Een hockeyschaats is gebouwd met 3 hoofdonderdelen:
- een plastic houder
- een stalen Runner (ijzer)
- een skateschoen
De stijl en constructie van houders en runners is afhankelijk van de fabrikant en het merk, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: vrije beweging op de ijsbaan bieden.
Houder
De houder is een van de twee meest elementaire onderdelen van het skate-makeup-trio. Het is een gegoten plastic stuk dat aan de onderkant van de skateschoen is geklonken. Stalen geleiders worden aan de houders bevestigd, meestal met schroeven of een ander bevestigingsmiddel of mechanisme.
Runner
De tweede van de twee basiscomponenten. De Runner is wat je zou kunnen zien als het “blad” op de skate. Het is de stalen strip die daadwerkelijk contact maakt met het oppervlak van het ijs. Runners worden stevig in de gegoten plastic houder gestoken die aan de schoen is bevestigd.
Bagageruimte
De skateschoen is precies zoals hij klinkt: het “schoengedeelte” van de skate. Schoenen zijn zeer complex in termen van de technologie die wordt gebruikt bij het ontwerpen en vervaardigen ervan. Ze zijn samengesteld uit verschillende stukken, allemaal gemaakt van verschillende soorten materialen die variëren in kwaliteit en van invloed zijn op de prijs.
Let goed op de gebruikte materialen bij het beslissen welke skate je gaat kopen. De belangrijkste kenmerken van een skateschoen zijn:
- de buitenkant
- enkel vulling
- hiel ondersteuning
- tong
- buitenzool
- voetbed
- de voering
Naarmate je meer hockey speelt, raak je meer vertrouwd met skates. Uiteindelijk kom je erachter welke set functies het meest gunstig is voor jouw skatestijl, en leer je waar je op moet letten bij het kopen van je volgende set skates.
Als je niet zeker weet welk type boog je hebt, is het relatief eenvoudig om dit te bepalen met een eenvoudige test. Het enige wat je nodig hebt is een glas water, een bak waar je voet in past en een stuk karton.
- Plaats het karton en het bakje op een vlakke ondergrond op de grond.
- Giet het water in het bakje, en plaats je voet in het bakje.
- Til je voet uit het bakje en zorg ervoor dat er niet overal water druppelt, net genoeg zodat de onderkant van je voet nat is.
- Stap op het stuk karton alsof je normaal staat.
- Stap van het karton en inspecteer de natte afdruk. Hoe ziet jouw voetafdruk eruit?
Gebruik de onderstaande afbeelding als een gemakkelijke gids om te bepalen of u een lage, normale of hoge boog heeft.
Als je je boogtype kent, kun je een betere ondersteuning in je skates hebben. Het kopen van een zool dat speciaal is ontworpen voor uw type voetboog, verbetert het algehele gevoel en de pasvorm van uw skate. Het voegt meer contactpunten toe tussen de onderkant van je voet en de binnenzool/buitenzool van de skate, waardoor je superieure, efficiëntere energieoverdracht krijgt. Het zal ook comfortabeler aanvoelen en zou moeten helpen voorkomen dat de voetboog verkrampt tijdens het skaten.
Hoe pas je schaatsen voor jeugdspelers?
Het passen van jeugdhockeyschaatsen is eenvoudig. Kinderschaatsen moeten 1 – 1,5 maat kleiner passen dan de normale schoenen van het kind. De tenen mogen de neus amper raken en er mag maximaal +/-0.6mm ruimte in de hiel zijn. Als de schaatsen zijn geregen, moeten ze nauwsluitend aanvoelen, maar niet te strak. Het is oké om ongeveer een halve maat groter te gaan, omdat voetensnel groeien, maar ga niet groter dan dat, anders riskeer je blaren – om nog maar te zwijgen van het feit dat de laarzen sneller verslijten.
Hoe strak moeten hockeyschaatsen zitten?
Hockeyschaatsen moeten goed aansluiten, maar niet onaangenaam strak. Als de veter los is, mogen je tenen de neus amper raken. Als je in je skates staat met de veters volledig geregen, wil je dat je hiel goed in de hielzak zit, zodat je tenen een beetje ruimte hebben.
Wat is het verschil tussen veters?
Skateveters zijn er in twee verschillende stijlen: gewaxt en niet-gewaxt. Gewaxte veters kunnen je helpen je schaatsen strakker te krijgen.
Wat kan ik doen aan lace bite?
Zelfs ervaren spelers kunnen een lacebite krijgen als ze een nieuw paar schaatsen inlopen. Lace bite kan optreden wanneer schaatsen te strak worden vastgebonden, waardoor er hotspots of blaren ontstaan. Het veranderen van de manier waarop je je schaatsen bindt of het plaatsen van een gelpad op de probleemzone zijn eenvoudige manieren om dit te verhelpen.
Maatvoering hockeyschaatsen
We zien het de hele tijd – spelers die de verkeerde maat skates dragen. En voor nieuwe skaters die net met het spel beginnen, kunnen skates die niet goed passen, resulteren in een ontmoedigende ervaring waardoor ze zich onbekwaam voelen of alsof ze nooit goed zullen zijn in het spel. Maar een belangrijke reden waarom schaatsen vaak zo moeilijk is voor beginners, is simpelweg de maat van hun skates – en meestal is de boosdoener een skate die te groot is.
Maattabel
Een goed passende skate zal namelijk ongeveer 1 tot 1,5 maat kleiner zijn dan je schoenmaat. De meeste fabrikanten gebruiken deze maatformule. Hoewel dit de algemene regel is, is het belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle skates dezelfde maat hebben. Normaal gesproken, als je een herenschoenmaat draagt: 45, moet je skates proberen in een maat: 44 of 44.5.
Als dit de eerste keer is dat je schaatsen koopt, of als je niet zeker weet welke maat je hebt in een bepaald merk, is het een goed begin om te verwijzen naar een maattabel.
Opmerking: als je een maat voor een kind kiest, is het gebruikelijk om een groter paar schaatsen te kopen waar ze in kunnen groeien. Als je echter van plan bent om groter te gaan, is het aan te raden om slechts een halve maat groter te nemen voor die extra ruimte – een te grote maat zal erg oncomfortabel zijn en kan leiden tot blaarvorming en voortijdig kapot gaan van de schaatsschoen.
Hockeyschaats teen ruimte
Als je je voet in de schaats zet, mogen je tenen de neus nauwelijks raken zonder dat de schaatsen zijn geregen. In eerste instantie lijkt dit misschien alsof de schaats te klein is, maar onthoud dat wanneer u uw schaatsen volledig vastmaakt en opstaat, uw hiel verder naar achteren in de hielzak komt te zitten, waardoor uw tenen net genoeg naar achteren bewegen zodat ze niet langer de binnenkant van de neus raken. Het resultaat? Een perfecte pasvorm!
Goed passende schaatsen
Naast het merk, de stijl of het uiterlijk, is het allerbelangrijkste bij het kiezen van skates DE PASVORM! Je skates moeten goed passen om optimaal te kunnen schaatsen. Maar wat maakt een skate precies goed? Er zijn twee dingen waar je naar moet kijken als het gaat om de pasvorm van de skate: maat en schoenconstructie.
Maat
De reden waarom spelers zo vaak de verkeerde maat schaatsen hebben, is meestal te wijten aan het feit dat ze een kleinere schaats moeten kopen dan hun schoenmaat, wat contra-intuïtief lijkt. Maar onthoud dat de juiste maat skate betekent dat je comfortabel en veilig op het ijs zult staan, wat uiteindelijk je schaatsprestaties verbetert – dus blijf bij ons terwijl we je proberen te overtuigen dat ja, je zou een kleinere skate moeten kopen dan je schoenmaat.
Te groot: Als je schaatsen te groot zijn, beweegt je voet naar binnen en kun je niet zo snel schaatsen. Je zult waarschijnlijk ook in een skate zitten die niet erg comfortabel is, en de kans op blaarvorming en de kans op blessures worden beide enorm vergroot met skates die te groot zijn.
Te klein: Als uw schaatsen te klein zijn, zullen uw voeten verkrampen en zal de schaats erg strak en oncomfortabel zitten, wat uw vermogen om snel en precies te schaatsen beïnvloedt.
Laarsconstructie
De constructie van de laars is om een aantal redenen belangrijk bij het kiezen van je skates. Skatefabrikanten bieden veel verschillende stijlen skates die geschikt zijn voor vrijwel alle voetvormen. Tegenwoordig maken merken skates die diep en breed zijn in de ene stijl, met een variatie die smal is, met minder volume in een andere stijl. Sommige merken hebben zelfs variaties daartussen – dus met een beetje tijd (en misschien een paar verschillende merken en modellen proberen), kun je de beste skate vinden, met de perfecte pasvorm, voor je voet.
Pro Tip: als je voet breed is, wil je een skatemodel vinden dat specifiek is voor brede voeten. En probeer de drang te weerstaan om gewoon te dragen wat je favoriete speler draagt of onderschrijft, tenzij dat toevallig de juiste stijl voor je voet is!
Je pasvorm vinden
Het vinden van een skate die je voet op drie verschillende gebieden kan herbergen, is de sleutel. Kijk naar:
- de breedte van de voorvoet
- de diepte van de hiel
- het volume van je totale voet – Let op: het volume gaat niet over de maat van de skate, maar meer over de afmetingen van de schoen. Fabrikanten bieden zoveel verschillende stijlen aan, dat het over het algemeen het beste is om eerst erachter te komen welk type voet je hebt, en dan te kijken welke skates bij je voetprofiel passen.
Het vinden van een skate die je voet op drie verschillende gebieden kan herbergen, is de sleutel. Kijk naar:
- de breedte van de voorvoet
- de diepte van de hiel
- het volume van je totale voet – Let op: het volume gaat niet over de maat van de skate, maar meer over de afmetingen van de schoen. Fabrikanten bieden zoveel verschillende stijlen aan, dat het over het algemeen het beste is om eerst erachter te komen welk type voet je hebt, en dan te kijken welke skates bij je voetprofiel passen.
Hockeyschaats breedte
Als je eenmaal hebt bepaald welke maat skate je nodig hebt, moet je ook weten wat je breedteverhouding is. Breedteverhouding vertelt je hoe breed en wat de diepte van je voet is. Je vindt je breedteverhouding door de lengte van je voet te delen door de breedte. Dit geeft je een goed idee van hoe breed je voet is in vergelijking met hoe lang hij in werkelijkheid is.
Een algemeen idee van hoe de breedteverhouding zich verhoudt tot de schaatsmaat, volgt:
Traditioneel – breedteverhouding van minder dan 2,5
- Voorvoet: breed
- Hiel: diep
- Volume: hoog
Gevormd – breedteverhouding tussen 2,5 – 3,0
- Voorvoet: standaard
- Hiel: standaard
- Volume: gemiddeld
Tapered – breedteverhouding groter dan 3,0
- Voorvoet: small of licht small
- Hiel: ondiep/small
- Volume: laag
Voorvoet
Als je een skate hebt die geschikt is voor de breedte van je voorvoet, weet je zeker dat je een skate koopt die comfortabel is. De voorvoet moet goed aansluiten, maar niet te strak. Als je van nature brede voeten hebt, heb je waarschijnlijk een traditionele skate nodig, die een bredere voorvoet heeft. Breedteverhouding werkt het tegenovergestelde in termen van voorvoet – hoe kleiner je verhouding, hoe breder je voorvoet.
Hiel
De hak van een hockeyschaats staat in verhouding tot de diepte van dat deel van de schaatsschoen. Diep, standaard en smal zijn hielopties. De hiel houdt de achterkant van je voet op zijn plaats in de laars, dus je wilt er zeker van zijn dat je hiel in de laars “opgesloten” zit. Je hiel mag helemaal niet wegglijden, dus zorg ervoor dat je modellen probeert die zijn ontworpen voor jouw specifieke hieltype.
Volume
Als het over hockeyschaatsen gaat, heeft volume eigenlijk niets te maken met de maat van de schaats, maar eerder met de afmetingen van de schoen. Een bredere voet heeft een skate met een hoog volume nodig, terwijl als je smallere voeten hebt, je moet zoeken naar een skate met een laag volume.
Als je van nature brede voet hebt, moet je een skate proberen met een traditionele pasvorm. Je wilt geen laars passen die is gemaakt voor een dunne, taps toelopende voet als je grotere en bredere voeten hebt.
Anatomie van een hockeyschaats
Nu je een idee hebt van de maat en pasvorm die je nodig hebt voor je specifieke voeten, wil je een skate kiezen op basis van stijfheid, belangrijke kenmerken en kosten. Met zo’n grote verscheidenheid aan skate-opties in pasvorm en materiaal, is het belangrijk om de anatomie van een hockeyschaats te kennen. Op deze manier kunt u elke specificatie in skatemodellen identificeren en onderscheiden. Zelfs als je van plan bent de nieuwste top-of-the-line skate op de markt te kopen, is die skate misschien niet de beste keuze voor jou. Laten we eens kijken naar de componenten waaruit een skate bestaat.
Onderdelen voor hockeyschaatsen
Een hockeyschaats is gebouwd met 3 hoofdonderdelen:
- een plastic houder
- een stalen Runner (ijzer)
- een skateschoen
De stijl en constructie van houders en runners is afhankelijk van de fabrikant en het merk, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: vrije beweging op de ijsbaan bieden.
Houder
De houder is een van de twee meest elementaire onderdelen van het skate-makeup-trio. Het is een gegoten plastic stuk dat aan de onderkant van de skateschoen is geklonken. Stalen geleiders worden aan de houders bevestigd, meestal met schroeven of een ander bevestigingsmiddel of mechanisme.
Runner
De tweede van de twee basiscomponenten. De Runner is wat je zou kunnen zien als het “blad” op de skate. Het is de stalen strip die daadwerkelijk contact maakt met het oppervlak van het ijs. Runners worden stevig in de gegoten plastic houder gestoken die aan de schoen is bevestigd.
Bagageruimte
De skateschoen is precies zoals hij klinkt: het “schoengedeelte” van de skate. Schoenen zijn zeer complex in termen van de technologie die wordt gebruikt bij het ontwerpen en vervaardigen ervan. Ze zijn samengesteld uit verschillende stukken, allemaal gemaakt van verschillende soorten materialen die variëren in kwaliteit en van invloed zijn op de prijs.
Let goed op de gebruikte materialen bij het beslissen welke skate je gaat kopen. De belangrijkste kenmerken van een skateschoen zijn:
- de buitenkant
- enkel vulling
- hiel ondersteuning
- tong
- buitenzool
- voetbed
- de voering
Naarmate je meer hockey speelt, raak je meer vertrouwd met skates. Uiteindelijk kom je erachter welke set functies het meest gunstig is voor jouw skatestijl, en leer je waar je op moet letten bij het kopen van je volgende set skates.
Word comfortabel met je binnenzool
Als je niet zeker weet welk type boog je hebt, is het relatief eenvoudig om dit te bepalen met een eenvoudige test. Het enige wat je nodig hebt is een glas water, een bak waar je voet in past en een stuk karton.
- Plaats het karton en het bakje op een vlakke ondergrond op de grond.
- Giet het water in het bakje, en plaats je voet in het bakje.
- Til je voet uit het bakje en zorg ervoor dat er niet overal water druppelt, net genoeg zodat de onderkant van je voet nat is.
- Stap op het stuk karton alsof je normaal staat.
- Stap van het karton en inspecteer de natte afdruk. Hoe ziet jouw voetafdruk eruit?
Gebruik de onderstaande afbeelding als een gemakkelijke gids om te bepalen of u een lage, normale of hoge boog heeft.
Als je je boogtype kent, kun je een betere ondersteuning in je skates hebben. Het kopen van een zool dat speciaal is ontworpen voor uw type voetboog, verbetert het algehele gevoel en de pasvorm van uw skate. Het voegt meer contactpunten toe tussen de onderkant van je voet en de binnenzool/buitenzool van de skate, waardoor je superieure, efficiëntere energieoverdracht krijgt. Het zal ook comfortabeler aanvoelen en zou moeten helpen voorkomen dat de voetboog verkrampt tijdens het skaten.
Veelgestelde vragen
Hoe pas je schaatsen voor jeugdspelers?
Het passen van jeugdhockeyschaatsen is eenvoudig. Kinderschaatsen moeten 1 – 1,5 maat kleiner passen dan de normale schoenen van het kind. De tenen mogen de neus amper raken en er mag maximaal +/-0.6mm ruimte in de hiel zijn. Als de schaatsen zijn geregen, moeten ze nauwsluitend aanvoelen, maar niet te strak. Het is oké om ongeveer een halve maat groter te gaan, omdat voetensnel groeien, maar ga niet groter dan dat, anders riskeer je blaren – om nog maar te zwijgen van het feit dat de laarzen sneller verslijten.
Hoe strak moeten hockeyschaatsen zitten?
Hockeyschaatsen moeten goed aansluiten, maar niet onaangenaam strak. Als de veter los is, mogen je tenen de neus amper raken. Als je in je skates staat met de veters volledig geregen, wil je dat je hiel goed in de hielzak zit, zodat je tenen een beetje ruimte hebben.
Wat is het verschil tussen veters?
Skateveters zijn er in twee verschillende stijlen: gewaxt en niet-gewaxt. Gewaxte veters kunnen je helpen je schaatsen strakker te krijgen.
Wat kan ik doen aan lace bite?
Zelfs ervaren spelers kunnen een lacebite krijgen als ze een nieuw paar schaatsen inlopen. Lace bite kan optreden wanneer schaatsen te strak worden vastgebonden, waardoor er hotspots of blaren ontstaan. Het veranderen van de manier waarop je je schaatsen bindt of het plaatsen van een gelpad op de probleemzone zijn eenvoudige manieren om dit te verhelpen.